Leef3.nl

Nieuwsbrief mei 2018

Als elke minuut telt...
Sinds september 2016 is het Reanimatie Netwerk Amersfoort actief. Dit is een burgerinitiatief dat samenwerkt met de gemeente Amersfoort en de ambulancedienst. Het netwerk zorgt ervoor dat bij een plotselinge hartstilstand burgerhulpverleners die zich in de directe omgeving van het slachtoffer bevinden door de 112-meldkamer worden opgeroepen via een bericht op hun telefoon. Zij gaan dan zo snel mogelijk naar het slachtoffer toe en starten de reanimatie op en halen de dichtstbijzijnde AED. Het doel is om dit binnen 6 minuten te doen, nog voor de komst van de ambulance.

Grotere overlevingskans
Door snelle reanimatie en defibrillatie met een AED worden de overlevingskansen van slachtoffers van een plotselinge hartstilstand vergroot. De overlevingskans loopt met ongeveer 10% per minuut terug. Bij een hartstilstand telt dus elke minuut. Ambulances kunnen meestal niet binnen een paar minuten aanwezig zijn, burgerhulpverleners die in de buurt zijn, wel.

Vergeleken met het verleden zijn de overlevingskansen enorm gestegen. Inmiddels komen 85-95% van de slachtoffers - die met succes gereanimeerd zijn - zonder verdere neurologische schade uit het ziekenhuis; dit geldt ook voor ouderen. Dat komt door de snellere hulpverlening, de AED’s en de verbeterde medische techniek.

AED
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart soms niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. 

Burgerhulpverleners
Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die kunnen reanimeren en die zich hebben aangemeld bij het netwerk. Er zijn in Amersfoort al meer dan 1.800 geregistreerde burgerhulpverleners en meer dan 70 AED’s die ingezet kunnen worden. U ziet op steeds meer plaatsen in de stad in groene of rode ronde kasten AED’s hangen. Onder meer de Amersfoortse binnenstad is zo inmiddels ‘hartveilig’ gemaakt.

Niet-reanimeerpenning
Alle hulpverleners hebben opdracht een slachtoffer te reanimeren, tenzij zij een niet-reanimeerpenning om de hals tegenkomen. Deze is te verkrijgen bij de Patiëntenfederatie. Lees hier meer over de niet-reanimeerwens.

Ook in de buurgemeenten zijn inmiddels vergelijkbare netwerken opgericht.

Meer informatie over het Reanimatie Netwerk Amersfoort kunt u vinden op www.reanimatienetwerk-amersfoort.nl



 

 
Leef3.nu
Drentsestraat 14
3812 EH Amersfoort
info@leef3.nu
033 469 23 23
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
...